Misafirlerine yuva sıcaklığında konaklama sunmayı ilke edinen otelimiz, özenli hizmeti yanında, konforu ve zevkle döşenmiş alanları ile de misafirlerine kucak açar.

Van müzesine ve kalesine 4,5 km, havalimanına 3 km uzaklıkta olan otelimiz merkezi konumu nedeniyle şehir merkezinde olan her noktaya yürüme mesafesindedir. 

Ses izolasyonlu odalarımızda telefon, banyo, merkezi klima, kablosuz internet, TV, çay kahve makinası, meyve tabağı ikramı, saç kurutma makinesi, mini bar, para kasası mevcuttur. 24 saat oda servisi, ücretsiz açık büfe kahvaltı, çamaşır yıkama, kuru temizleme hizmetlerimiz mevcuttur. Fitness salonu, iş merkezi, havaalanı servisi, ücretsiz otopark, hediyelik eşya reyonu vardır. Lobimiz 7/24 açıktır.

Mutfağımızda hazırlanan lezzetleri sunacağımız lobi barımız ve teras restoran konuklarımızın kendisini özel hissedebileceği bir atmosferi yaşatacak şekilde dekore edilmiştir. Özel günleriniz için toplantı salonu, lobi bar ve teras restoranımız hizmetinizdedir.

van tarihi yerler

Van’ın Tarihi Yerleri | 17 Tarihi Nokta

Van tarihi hakkında; MÖ 13. ile 7. yüzyıl arasında bölgede Urartuların hakimiyeti sürmüştür. Şehirdeki günümüzde görülebilecek pek çok tarihi kalıntıda da Urartuların izlerini görmek mümkün olmaktadır. Urartulardan sonra MÖ 6. yüzyılda bölgede Ermenilerin hakimiyeti başlamıştır.

MS 8. yüzyılda Arap istilası karşısında zor anlar yaşayan Ermeniler, Araplara haraç vermek zorunda kalmıştır. Arapların bölgeden geri çekilmesinin ardından Bizanslar ve Persler bölgede varlık göstermiştir. 1071 senesinde ise Malazgirt Zaferi’nin ardından Van’daki Türk hakimiyeti kendini göstermiştir. 1468 senesinde ise bölge Osmanlıların eline geçmiştir.

Birinci Dünya Savaşı esnasında Van ve çevresinde bir Ermeni devleti kurmaya çabalayan gerillalar bölgeyi işgal etmiş ve Rus birlikleri tarafından şehir ele geçirilmiştir. Şehir 1917 senesine kadar Rusların işgalinde kaldığı için Türkiye Cumhuriyeti, Van şehrini, Eski Van şehrinin 4 km doğusunda inşa etmek durumunda kalmıştır.

Van’ın en ünlüleri; Van’ın mutlaka görülmesi gereken tarihi yerleri denince elbette ilk akla gelen Van Kalesi oluyor. Kaleye yakın bir konumda bulunan Van Müzesi ise şehrin geçmişinde derinlemesine yolculuk yapmak için mutlaka görülmesi gereken noktalardan biri. Ha bu arada bir de Van Kedisi‘ni unutmamak lazım 🙂 Van kedileri hakkında detaylı bilgi edinmek için 100. Yıl Üniversitesi bünyesindeki Van Kedi Evi‘ni de görmenizi tavsiye ederiz.

Van gezi tavsiyesi; Van’daki tarihi yerler için kaç gün yeterlidir? diye soracak olursanız 1 veya en fazla 2 günlük bir ziyaret hayli yetecektir. Tabi ki Van’a gelmişken Van kahvaltısı ile sizi gün boyu tok tutacak muhteşem bir ziyafete kendinizi hazırlamanız da lazım. Van’da yemeniz gereken diğer lezzetler için ise Van’ın yöresel yemekleri yazımıza göz atmanızı öneriyoruz.

Van’a gelmişken mutlaka Muradiye Şelalesi’ni görün. Eğer vaktiniz genişse Van Gölü etrafını da tavaf etmenizi öneriyoruz. Göl kenarında yolculuk ederken kendinizi film setlerindeymiş gibi hissedeceğinizden eminiz. Tatvan, Ahlat, Edremit gibi birbirinden güzel ilçelerde çok güzel, keyifli zamanlar geçirebilirsiniz.

Müzekart; Şehirde bulunan Akdamar Kilisesi, Van Kalesi ve Van Müzesi gibi önemli noktalara ek ücret ödemeden girmek istiyorsanız Müzekart satın almak sizin için iyi bir seçim olacaktır.

Kiliseler, Manastırlar

1. St. Bartholomeus Kilisesi

St. Bartholomeus Kilisesi
Görsel Kaynak: kulturportali.gov.tr

Burası neresi? Van’da nadir rastlanan Hristiyan yapılarından olan St. Bartholomeus Kilisesi, Albayrak Köyü’nde bulunuyor ve Zap Vadisi’ni gören hakim bir tepe üzerinde kurulmuştur. Kilisenin ne zaman yapıldığı bilinmiyor ancak tahminlere göre MS 3. veya 4. yüzyılda inşa edilmiş. Kilisenin havari Bartholomeus’un mezarının üstüne yapıldığı düşünülmektedir ve bölge bu açıdan da çok önemlidir.

Görkemli duran kilise isminden de aldığı estetiği ziyaretçileriyle paylaşıyor. Restorasyon çalışmalarıyla kilisenin Van turizmine daha fazla katkı sağlayacağı söylenmekte. Tarihi boyunca iyi korunan kilisenin duvar süslemeleri hala orijinalliğini koruyor. Kilise Hristiyanlar için de çok önemli bir ibadet merkezi olması nedeniyle çok fazla ziyaret edilmektedir.

  • Adres: Albayrak, 65600 Başkale/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

2. Adır Kilisesi

adır kilisesi

Burası neresi? Van Gölü’nün üzerindeki Adır Adası’nın güney kısmında bulunan Adır Kilisesi tarihi değerlerin başında gelir. Aynı adada şapel, manastır gibi yapılar da bulunuyor. Adır Kilisesi’nin yapım tarihi 1621 olarak kayıtlara geçmiştir ancak ilk olarak 1305 senesinde yapıldığı düşünülmektedir. Şapel ve jamatun ise 1766 senesinde eklenmiştir. Jamatun Ermeni mimarisinde cemaat evi olarak geçen bir mimari yapıdır. Kilisenin inşasında düzgün kesme taş tercih edilmiştir.

Van geziniz sırasında gölün üzerindeki adaya uğramalı ve sakin bir ortamda tarihi yerleri görmenin keyfini doyasıya çıkarmalısınız. Adaya düzenli bir ulaşım aracı olmadığından, makul bir ücret karşılığında köylülere rica ederek, takaları ile sizi adaya götürmelerini sağlamanız gerekmektedir.

  • Adres: Adır Adası, Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

3. Akdamar Kilisesi

akdamar kilisesi

Burası neresi? Akdamar Kilisesi, Van’a yolu düşen herkesin mutlaka görmesi gereken tarihi güzelliklerinden biridir. Akdamar Adası’nda yer alan kiliseye, 20 dakikalık keyifli bir motor yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Adanın bulunduğu nokta, Van’ın Gevaş ilçe sınırlarında yer almaktadır. Kıyıdan yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan Akdamar Adası yaklaşık 700.000 metrekarelik bir genişliğe sahiptir.

Kilise, Piskopos Manuel tarafından MS 915 ile 921 yılları arasında inşa edilmiştir. Geçmişte adada kompleks şeklinde bir saray olduğu bilinmektedir ve kilise, bu yapılar arasında günümüze ulaşabilmiş tek yapıdır. Haç planlı inşa edilmiş kilisenin çatısı ise konik çatılı bir yapıdadır. Yapımında kullanılan kırmızı renkli tüf taşı ise kiliseye masalsı bir hava katmaktadır.

Kilisenin dış duvarlarındaki Ermeni ustalar tarafından yapılmış muhteşem taş kabartmalar ise hayli ilgi çekicidir. Kabartmalarda Adem, İbrahim, Davut, İsa, İncil gibi dini sembollerin yanı sıra hayvan ve bitki figürleri de dikkat çekmektedir. Kilise 2000 senesinde çeşitli restorasyonlardan geçirilerek 2007 yılında “Anıt Müze” olarak ziyarete açılmıştır.

Neden gitmeliyim? Van denince ilk akla gelen yerlerden biri olan Akdamar Kilisesi’nin manzarası da kesinlikle görülmeye değer. Kilisenin 1990 senesinde arkeolojik sit alanı olarak ilan edilmiş olması ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde bulunması da adanın ve kilisenin ne denli önemli olduğunu bizlere göstermektedir.

Kaçırmayın! Sadece kiliseyi değil adanın etrafını da keşfe çıkmanızı öneriyoruz. Tarihi değerinin yanı sıra çevredeki muhteşem doğal güzelliklerin de ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Akdamar Adası Efsanesi; Akdamar Adası’nın isminin nereden geldiği ile ilgili bir de efsane bulunmaktadır: Bu efsaneye göre geçmişte birbirine aşık iki genç varmış. Tamara isimli genç kız adada baş keşiş olan babasıyla birlikte yaşamaktaymış. Genç adam ise adanın etrafındaki köylerden birinde yaşamakta ve çobanlık yapmaktaymış. Kız her gün ışık yakarak gence yol gösterir ve onunla buluşarak hasret giderirlermiş.

Bu aşka onay vermeyen baba bir akşam ışık yakarak çobanın Van Gölü’ne atlamasını sağlamış. Işığı ada içinde hareket ettirerek genci yanıltmış ve gencin yüzerek yorulmasına neden olmuş. Artık bitap düşen genç kendini gölün sularına bırakmış ve son cümleleri “Ah Tamara, Ah Tamara” olmuş. İşte adanın isminin bu hikayeden geldiği rivayet edilmektedir.

  • Adres: Akdamar Adası, Gevaş, Van
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-20.00; Kış dönemi 10.00-16.00 (Pandemi nedeniyle ziyarete kapalı)
  • Giriş ücreti: 25₺. Müzekart geçerli. Adaya ulaşım feribot ücreti ise gidiş-dönüş 12₺.
  • Yol tarifi al >

4. Van 7 Kilise Manastırı

Van 7 Kilise Manastırı

Burası neresi? Van merkeze bağlı Erek Dağı eteklerine kurulmuş 7 Kilise Manastırı (Warak Wank Manastırı), isminde olduğu gibi 7 adet kiliseden değil de iki grup halindeki beş kiliseden oluşmuştur. Alan içerisinde bir Çan kulesi, bir Jamatun ve bir de kütüphane yer almaktadır. Manastırın günümüze kadar gelmiş en eski kilisesi St. Sophia… 8. yüzyılda inşa edilen kilisenin, bir kısmı yıkılsa da hala ziyarete açık bölümleri bulunmaktadır. Diğer grup kiliselerin en önemlisi olan Meryem Ana Kilisesi ise 1003-1021 yılları arasında yonca yaprağı planı ile inşa edilmiştir.

Neden gitmeliyim? 7 Kilise Manastırı, günümüzde ilgisizlikten dolayı ne yazık ki çok da iyi bir durumda değil. Manastırın bir an önce daha fazla kişi tarafından keşfedilerek restore edilmesi ve eski gösterişli günlerine döndürülmesi gerekmektedir.

  • Adres: Bakraçlı, 65250 İpekyolu/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Köprüler

5. Şeytan Köprüsü

şeytan köprüsü

Burası neresi? Etkileyici yapılar arasındaki bulunan Şeytan Köprüsü Bendi Mahi Çayı üzerindedir. Kim tarafından ne zaman yaptırıldığı bilinmiyor. Sadece tahminlere göre 13. yüzyılda İlhanlı hükümdarlarının bu köprüyü yaptırdığı söylenmektedir. İlhanlıların Tebriz’den gidiş geliş için bu köprüyü kullanmış olması bu düşüncenin oluşmasına neden olmuştur. Köprünün yerden yüksekliği yaklaşık olarak 18 metredir. Genişliği 3 metre ve uzunluğu ise 15 metre kadardır.

İki kaya arasına kurulmuş olan yapı, üzerinden yüzyıllar geçmiş olmasına karşın sağlamlığını korumaktadır. Dar bir alandan suyun hızlı bir şekilde akması ise köprünün çok daha gösterişli görünmesine sebep olmaktadır. Köprü üzerine yakın bir zamanda asfalt dökülmesi gibi büyük bir yanlış yapılmış ancak yanlıştan dönülerek asfaltın sökülmesi sağlanmıştır. Köprüde düzgün kesme taş kullanılmıştır.

Kaçırmayın! Şeytan Köprüsü’ne sadece 5 dakikalık mesafede bulunan ve Van’ın en görülesi doğal güzelliklerinden olan Muradiye Şelalesi‘ne uğramayı da ihmal etmeyin.

  • Adres: Kemerköprü, Yanıktar Dersi, 65500 Muradiye/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

6. Hurkan Köprüsü

hurkan köprüsü
Görsel Kaynak: pinterest

Burası neresi? Bu köprünün 17. veya 18. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor. Osmanlı etkisinin görüldüğü yer Van’a gelen turistlerin ilgisini çekmekte başarılı. Kuzeydoğu-güneybatı yönünde inşa edilmiş olan Hurkan Köprüsü, 1983 ve 1988’de birer restorasyon sürecinden geçmiş ve hizmet vermeye devam etmektedir.

Köprünün gözü sivri bir yapıdadır. Köprünün tabliyesi 45,5 metre, genişliği ise 5 metreye yakındır. Yerden yüksekliği 14,22 metre ve kemer açıklığı 17,5 metredir. Köprünün kenarında bir de oda bulunmaktadır. Yapımında tuğla ve moloz taş tercih edilmiştir. Çatak ilçesine yolunuz düşerse Hurkan Köprüsü’nü de mutlaka görmelisiniz.

  • Adres: Bahçelievler, Çatak, Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Camiler

7. Kaya Çelebi Cami

kaya çelebi camii

Burası neresi? 17. yüzyıl eserlerinden olan cami Orta Kapı Mahallesi’ndedir. 1660’da Kaya Çelebizade Koçi Bey’in başlattığı inşaatı, Cem Dedemoğlu Mehmet Bey tamamlamıştır. Caminin yapımına 1660 senesinde başlanmış ve 1663 senesinde tamamlanmıştır. Van’a gezi düzenleyenlerden bazıları ilk olarak bu camiyi ziyaret etmektedir.

Kaya Çelebi Camii’nin iç ve dış mimarisi görenleri etkisi altına alıyor. Tek şerefeli caminin pencerelerinde ve kapılarında bitkisel ve geometrik süslemeler göreceksiniz. O süslemelerin bozulmadan bu günlere gelmiş olması bizim için gurur kaynağı. Camide 1993 senesinde restorasyon çalışmaları gerçekleştirilerek ibadete açılmıştır.

  • Adres: Buzhane, Eski Kale Yolu No:221, 65140 Bardakçı/Van Merkez/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

8. Hüsrev Paşa Cami

hüsrev paşa camii

Burası neresi? Hüsrev Paşa Külliyesi’nin bir parçası olan Hüsrev Paşa Camii, Mimar Sinan’ın eserleri arasındadır ve bir külliye olarak inşa edilmiştir. Bazı kaynaklarda ise külliyenin Mimar Sinan’ın bizzat değil kalfası tarafından yaptırdığı bir eser olabileceği düşünülmektedir. Kitabede geçen bilgiye göre 1567’de dönemin Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından yaptırılmış. Mimar Sinan bu camiyi yaparken kesme taş, tuğla ve tromp kullanmayı tercih etmiş. Caminin merkezi kare planlıdır.

İç mekan ise apayrı güzelliktedir. Çiniler hala göz kamaştırıcı ve hoş bir detay olarak ziyaretçileri karşılıyor. Cami, halk arasında “Kurşunlu Cami” olarak da anılmaktadır. Yapı, 1992 senesinde restore edilmiştir. Yapıda son olarak 2013 senesinde Bitlis Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Van’da gezilecek yerler listenizde Hüsrev Paşa Camii mutlaka olmalı.

  • Adres: Ortakapı Mahallesi, Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

9. Hz. Ömer Camii

hz. ömer cami

Burası neresi? Van’ın en büyük camilerinden biri olan Hz. Ömer Camii, Doğu Anadolu Bölgesi’nin en güzel camilerinden biridir aynı zamanda. 1976 senesinde inşa edilen cami, sahip olduğu huzur verici bahçesiyle de dikkat çekmektedir. Van depreminde büyük zarar gören cami, çeşitli onarım çalışmalarından geçerek yeniden ibadete açılmış.

  • Adres: Vali Mithat Bey, 65100 Van Merkez/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

10. Van Ulu Cami

ulu camii, van

Burası neresi? Selçuklu döneminde yaptırıldığı düşünülen Ulu Camii, Eski Van şehrinde Tebriz Kapı ile İskele Kapı arasında yer almaktadır. Caminin 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülmektedir. Dikdörtgen planlı cami, mihrap önü kubbeli ve çok destekli camiler grubuna girmektedir. Günümüzde varlığını koruyamayan camiden geriye tahrip olmuş bir minare ve duvarlar kalmıştır.

  • Adres: Yalı, Eski Kale Yolu, 65140 Merkez/İpekyolu/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kümbetler

11. Halime Hatun Kümbeti

halime hatun kümbeti

Burası neresi? Van’ın Gevaş ilçesindeki Selçuklu mezarlığında bulunan Halime Hatun Kümbeti’nin tarihi 14. yüzyıla dek uzanmaktadır. 1335 yılında Melik İzzeddin tarafından kızı Halime Hatun için Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed’e yaptırılmıştır. Etrafını saran dağlar ve ağaçlarla görmeye değer bir manzarası vardır.

Kümbet iki katlı bir planla inşa edilmiştir ve cenazelik kısmı kare plana sahiptir. Konik bir kubbeye sahiptir ve kesme taşlar kullanılmıştır ve bu taşlar yörede bolca bulunan kırmızı taşlardan tercih edilmiştir. Yapının gövdesi on iki kenarlı bir şekilde planlanmıştır. Son yıllarda kümbetin hemen dibine yapılmış olan öğrenci yurdu ise ne yazık ki tarihi eserin dokusuna büyük zarar vermiş durumdadır.

Neden gitmeliyim? Kümbetin cephe kısımlarında çeşitli geometrik ve bitki desenleri bulunmaktadır. Caminin konik biçimdeki çatısında iç içe geçecek şekilde nizami kesilmiş muhteşem taş işçiliğini görmek bile Selçuklu dönemindeki mimariye saygı duymak için yeterli olacaktır.

  • Adres: Karşıyaka, 65700 Gevaş/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Kaleler

12. Zernek Kalesi

Zernek Kalesi

Burası neresi? Bir iç kale olduğu belli olan Zernek Kalesi Gürpınar’dan 20 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kalenin doğusunda ise geçmişte Zernek Beyi’nin oturduğu köşk vardı. Kalenin sadece yöneticilerin oturacağı şekilde tasarlandığı anlaşılmaktadır. Kale aynı zamanda “Zerinak Kalesi” olarak da anılmaktadır. Kalenin ismi ise “altın toprak” anlamına gelen Farsça ve Arapça iki kelimeden oluşmaktadır.

Kale hakkında kesin bilgiler veremiyoruz. Rivayete göre Zernek mirlerinden İbrahim Beyoğlu tarafından kalenin yapımına başlanmış. Kalenin ciddi bir bölümü yıkılmış olsa dahi görülmeye değer olduğunu söylemeliyiz.

  • Adres: Gürpınar, Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

13. Ayanis Kalesi

ayanis kalesi

Burası neresi? Van’da görülmesi gereken tarihi yerler arasındaki kalelerden bir başkası ise Ayanis Kalesi’dir. Merkeze 35 kilometre civarı uzaktır ve Van Gölü’nden 250 metre kadar, deniz seviyesinden ise 1866 metre kadar yükseklikte bulunmaktadır. 100×400 metrelik bir alanda inşa edilmiştir.

1989’da Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Önasya Arkeoloji Bölümü’nden Prof. Dr. A. Çilingiroğlu bu bölgede kazı çalışmaları başlattı ve gün yüzüne birçok bilgi çıktı. Bulunan yapılar/kalıntılar Ayanis Kalesi’nin tarihini aydınlatmaya yetti de arttı. Ele geçirilen kitabeye göre bu kale Argişti’nin oğlu Rusa tarafından yaptırılmış. Gerçekleştirilen kazı çalışmaları neticesinde ‘Tapınak Alanı’, ‘Domestik Mekânlar’, ‘Payeli Salon’, ‘Anıtsal Kapı’ ‘Doğu ve Batı Depo Odaları’, ‘Güney, Kuzey, Doğu ve Batı Sur Duvarları’ bölgede ortaya çıkarılan yapıların başlıcalarıdır.

Neden gitmeliyim? Geçmişi MÖ 645-643’e uzanan Ayanis Kalesi tarihçilere Urartular döneminden de bilgiler sunmaktadır. Tarihi gezilere meraklıysanız Ayanis Kalesi ve bulunduğu bölge sizi heyecanlandıracaktır. Van Gölü ve Süphan Dağı manzarası ise burasını görsel açıdan da görülmesi gereken yerlerden biri haline getirmektedir.

  • Adres: Ağartı, 65090 Van Merkez/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

14. Çavuştepe Kalesi

çavuştepe kalesi

Burası neresi? Urartu döneminde önemli bir kale olan Çavuştepe, Gürpınar’a 10, Van’a 25 kilometre uzaktadır. Yapılan kazılar ve tarih araştırmaları neticesinde buranın askeri ve ekonomik amaçla yapıldığı anlaşılmaktadır. 1961 senesinden bu yana bölgedeki kazılar devam etmektedir. Sarnıçlar, saray, depo binaları ve açık hava tapınağı bölgede ortaya çıkarılan önemli kalıntılar arasında yer almaktadır.

Çavuştepe Kalesi Urartuların en iyi zamanında inşa edildiği için heybetli gözükür. Kalenin II. Sarduri tarafından MÖ 764-734 yılları arasında inşa edildiği düşünülmektedir. Kale, Aşağı ve Yukarı Kale olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır ve orta kısımda ise ana giriş kapısı yer almaktadır. Aşağı ve Yukarı Kale arasında 30 metre yükseklik farkı bulunmaktadır. Tarihin gizli yanlarını ortaya çıkaran kale, Van’daki turizm hareketliliğinin baş mimarlarındandır.

  • Adres: Çavuştepe Köyü, Gürpınar, Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

15. Van Kalesi

van kalesi

Burası neresi? Van Kalesi şehir merkezine 5 km uzaklıkta bulunur. Günümüze kadar gelen sağlam kaya parçalarına sahip olan kale, MÖ 9. yüzyılın ortalarında Urartu Kralı Sarduri tarafından yapılmıştır. Yerli ve yabancı turistlerin Van’daki en gözde yerlerinden biridir. Van’ın “Kaleler Krallığı” olarak anılmasındaki en büyük pay da bu etkileyici kalenindir.

Urartulardan sonra kale, Ermeniler, Persler, Romalılar ve Selçuklular gibi çeşitli topluluklar tarafından da kullanılmıştır. Kalenin alt kısmı harç kullanılmadan bazalt taşından yapılmıştır. Geri kalan kısmı ise daha düzenli bir şekilde kerpiçten inşa edilmiştir. Tahmini yerden yüksekliği 100 metredir ve 1800 metrelik bir uzunluğa sahiptir.

Neden gitmeliyim? Yapıldığı dönemde uzun yıllar Urartu Devleti’ne başkentlik yapan kale, kentin en eski tarihi yapılarından biridir. Aynı zamanda şehrin sembol yapılarından biri olması nedeniyle Van Kalesi’ni mutlaka Van’ın tarihi yerleri ile ilgili gezinizde ziyaret etmeniz gerekmektedir.

Not: Kaleye tırmanmak yaklaşık 15-20 dakika sürüyor ve biraz yorucu olabiliyor. Bu nedenle eğer çocuğunuzla Van’a gelmişseniz Van Kalesi, sizin için uygun bir ziyaret noktası olmayabilir.

  • Adres: Yalı, 65040 Merkez/İpekyolu/Van
  • Ziyaret saatleri: Yaz dönemi 10.00-17.00; Kış dönemi 08.00-17.00
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >

16. Hoşap Kalesi

hoşap kalesi

Burası neresi? Güzelsu Köyü’nde bulunan Hoşap Kalesi, bölgenin önemli cazibe merkezlerinden bir tanesidir. Kalenin 17. yüzyılın ortalarında Urartu Krallığı tarafından inşa edildiği düşünülmektedir. Kale daha sonra Makedonlar, Seleukoslar, Roma ve Bizanslılar tarafından da kullanılmıştır. Kale, iç ve dış kaleden oluşmaktadır.

Kalenin ilk yapıldığı zamanlarda 100’den fazla odası olduğu belirtilmektedir ancak günümüze bu yapıların tamamı ulaşamamıştır. Yapının içinde aynı zamanda cami, medrese, zindan ve su sarnıcı gibi yapıların kalıntılarına da rastlamak mümkün olmaktadır. Kale, Osmanlı zamanında Mahmudi Beyi Sarı Süleyman tarafından, 1643 senesinde tekrar yaptırıldığı için “Mahmudi Kalesi” ya da “Narin Kalesi” olarak da isimlendirilmektedir.

  • Adres: Güzelsu, Hakkari Yolu 60. Km, 65900 Gürpınar/Van
  • Ziyaret saatleri: Gün boyu
  • Giriş ücreti: Ücretsiz
  • Yol tarifi al >

Müzeler

17. Van Müzesi

van urartu müzesi

Burası neresi? Şehirdeki müzenin temelleri ilk olarak Milli Eğitim Müdürü Mustafa Noyan tarafından 1932 senesinde bir depo oluşturulmasıyla atılmıştır. Mevcut müze, 2011 senesinde Van’da meydana gelen depremle hasar görünce Van Kalesi’nin eteğinde etkileyici cam bir mimari ile yeniden bir müze inşa edilmiştir. Oldukça modern bir şekilde inşa edilmiş olan Van Müzesi, 13.000 metrekarelik bir alanı kaplamaktadır.

Müze içinde özellikle Urartular döneminden kalma çok değerli tarihi eserler sergilenmektedir. Bunun yanı sıra Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi bölgede hakimiyet kuran diğer topluluklara ait çeşitli takılar, askeri nesneler, topraktan yapılmış nesneler gibi tarihi değeri olan objeler de sergilenmektedir. Arkeolojik ve etnografik ögelerin sergilendiği bölümlerin yanı sıra müze içinde, bölgenin Ruslar tarafından işgali sırasında Ermenilerin gerçekleştirmiş olduğu katliamlara yönelik çeşitli belgelerin sergilendiği bir bölüm de bulunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Urartular hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak ve bu topluluğu daha yakından tanımak için Van’ın tarihi yerleri listenize Van Müzesi’ni kesinlikle dahil etmeniz gerekmektedir.

  • Adres: Yalı, Van Kalesi 1. Sk., 65140 İpekyolu/Van
  • Telefon: 04322161139
  • Ziyaret saatleri: 1 Nisan-1 Ekim arası (Yaz dönemi) 10.00-17.00; 1 Ekim-1 Nisan (Kış dönemi) 08.00-17.00. (Pazartesi günleri kapalı)
  • Giriş ücreti: 10₺. Müzekart geçerli
  • Yol tarifi al >